فهرست مطالب

پژوهش در پزشکی - سال سی و چهارم شماره 3 (پیاپی 135، پاییز 1389)

نشریه پژوهش در پزشکی
سال سی و چهارم شماره 3 (پیاپی 135، پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/09/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سیدمحمود طباطبایی، عبدالجلیل کلانتر هرمزی صفحه 147
  • محمدحسن بهرامی، سید منصور رایگانی، امین اظهری، حمیدرضا مقیمی، مهندس ناصر ولایی، داریوش الیاس پور، معصومه بیات صفحه 152
    سابقه و هدف
    درد از معدود مشکلات پیش رو جهت انجام الکترومیوگرافی (EMG) است. مطالعات اخیر نشان داده که یک فرم لیدوکائین اثرات مشابه پماد Emla که بعضا در کاهش درد EMG needling پیشنهاد شده است، دارد. لذا این مطالعه به منظور تعیین تاثیر پماد لیدوکائین اچ و دارونمای آن در پیشگیری از درد حین EMG needling در بیماران مراجعه کننده جهت انجام این روش تشخیصی به بخش طب فیزیکی و توانبخشی بیمارستان شهدای تجریش در سال 1388 انجام گرفت.
    روش بررسی
    این کارآزمایی بالینی دوسویه کور روی تعداد 47 نفر و 94 اندام تحتانی انجام گرفت. میزان درد ایجاد شده در عضله تیبیالیس انتریور بعد از دریافت پماد لیدوکائین اچ یا دارونما با شاخص VAS مورد سنجش قرار گرفت. میزان و شدت درد در دو گروه با آزمون های من ویتنی U و کای دو مورد قضاوت آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    تحقیق روی 47 نفر که 3/38 درصد مرد و 7/61 درصد زن و در سنین 4/16±5/45 سال بودند انجام گرفت. میزان نمره درد در گروه شاهد 07/2±11/6 و در گروه تجربی 14/2±62/4 بود (05/0>P). فراوانی درد خفیف با درجه 4 و کمتر در گروه شاهد 3/21 درصد و در گروه تجربی 1/51 درصد بود (01/0P<).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد پماد لیدوکائین اچ در پیشگیری از درد حین EMG needling موثر باشد، اما دستیابی به موثرترین و عملی ترین داروی بی حسی نیازمند مطالعات بیشتری است.
    کلیدواژگان: پماد لیدوکائین اچ، درد، سوزن EMG
  • سید منصور رایگانی، معصومه بیات*، محمدحسن بهرامی، داریوش الیاس پور، امین اظهری، مهندس ناصر ولایی صفحه 157
    سابقه و هدف

    با توجه به شیوع بالای دردهای میوفاسیال عضله تراپزیوس فوقانی و اهمیت درمان آنها و وجود گزارش هایی از موفقیت درمان Dry needling و فیزیوتراپی و عدم وجود مطالعه قبلی مبنی بر مقایسه این دو روش درمانی، این تحقیق در مراجعین به کلینیک طب فیزیکی و توان بخشی بیمارستان شهدای تجریش در سال 1388 انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه به روش کار آزمایی بالینی روی 28 بیمار انجام گرفت. افراد دو گروه پس از مشابه سازی از نظر سن، مدت زمان علایم، شدت درد، آستانه درد فشاری در trigger point و شاخص های کیفیت زندگی، به صورت تصادفی به دو گروه شاهد (درمان فیزیوتراپی) و گروه تجربی (درمان باdry needling) تقسیم شدند. مداخله درمانی طبق استاندارد روی بیماران انجام گرفت و نتایج درمان یک هفته و یک ماه بعد با شاخص های شدت درد، آستانه درد فشاری در trigger point و شاخص های کیفیت زندگی، بررسی و تغییرات در داخل گروه و بین دو گروه مورد مقایسه آماری قرار گرفت.

    یافته ها

    28 نفر در دو گروه 14 نفره که از نظر دموگرافیک و بالینی مشابه بودند، بررسی شدند. روش فیزیوتراپی و needling پس از یک ماه موجب کاهش درد موقع استراحت، درد شبانه و درد موقع فعالیت شد (05/0>p). آستانه درد فشاری در point trigger و امتیاز بیماران در شاخص های physical functioning، role limitation due to physical problems،social functioning و bodily pain افزایش یافته بود(05/0 >p)، اما در مقام مقایسه میزان نتایج در دو گروه مشابه بود (4/0 >p).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که هر دو روش فیزیوتراپی و dry needling اثر مشابهی در درمان دردهای میوفاسیال عضله تراپزیوس فوقانی دارند. با توجه به اینکه این تنها مطالعه در این زمینه بود و با توجه به شیوع بالای این مشکل، مطالعات بیشتر توصیه می شود.

    کلیدواژگان: سندرم درد میوفاسیال، Dry needling، trigger point، اولتراسوند
  • هدایت الله شیرزاد، محبوبه یوسفی، ثریا قاسمی، مریم شیرزاد، سیف الله برجیان بروجنی، محمود رفیعیان* صفحه 164
    سابقه و هدف

    استرس به تدریج سیستم ایمنی را تضعیف و بدن را مستعد ابتلا به انواع بیماری ها می کند و ممکن است باعث رشد سلول های سرطانی شود. در این مطالعه، تاثیر استرس های سرما و بی حرکتی بر رشد سلول های بدخیم در موش Balb/c مورد بررسی قرار گرفت.

    روش بررسی

    در این مطالعه مداخله ای، 3 گروه ده تایی موش Balb/c به منظور بررسی تاثیر استرس های سرما و بی حرکتی بر رشد سرطان، سلول های توموری فیبروسارکوما دریافت نمودند. گروه یک هر روز به مدت 2 ساعت با استرس سرما و گروه دو با استرس بی حرکتی مواجه شدند. گروه سه به عنوان گروه شاهد با استرس مواجه نشدند. اندازه توده سرطانی سه گروه هر دو روز یک بار به وسیله کولیس ورنیه اندازه گیری و پس از محاسبه مساحت تومور بر حسب میلی متر مربع در گروه های مختلف با یکدیگر مقایسه شدند.

    یافته ها

    میانگین اندازه تومور در گروه های تحت استرس بیشتر از موش های گروه شاهد بود (05/0>p)، به طوری که 14 روز پس از تزریق سلول های سرطانی اندازه تومور در گروه تحت استرس سرما 61/2±99/31، در گروه تحت استرس بی حرکتی 51/3±13/37 و در گروه شاهد 09/3±15/18 میلی متر مربع بود.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که استرس سرما و بی حرکتی ممکن است رشد سرطان را تشدید کند، لذا باید به بیماران توصیه نمود از استرس احتراز نمایند.

    کلیدواژگان: استرس، سرطان، سیستم ایمنی، سرما، بی حرکتی
  • علی اصغر حلیمی اصل، مجید جعفری *، مصطفی شریفیان، محمد تقی طباطبایی، اذان الله اذرگشب صفحه 168
    سابقه و هدف

    فقدان علایم اختصاصی بالینی کودکان در تشخیص زودرس پیلونفریت حاد، به عنوان چالشی در طب کودکان به خصوص در شیر خواران مطرح است. با وجود بعضی گزارشات مبنی بر احتمال تشخیص بیماری با تست پروکلسی تونین و به منظور بررسی قدرت آن در تشخیص پیلونفریت حاد در مقایسه با اسکن تکنسیوم 99 (DMSA) این تحقیق انجام گرفت.

    روش بررسی

    تحقیق با طراحی تشخیصی روی 56 کودک با علایم عفونت ادراری و تب انجام گرفت. پروکلسی تونین سرم به روش Immunochromatographic rapid test semi-quantitative اندازه گیری شده و مقادیر بیش از 5/0 نانوگرم در میلی لیتر غیرطبیعی تلقی شد. نتایج به دست آمده با DMSA مقایسه و ارزش پیش بینی مثبت (PPV) و ارزش پیش بینی منفی (NPV) تعیین گردید.

    یافته ها

    تست پروکلسی تونین در 43 بیمار و DMSA در 49 بیمار مثبت بود. میزان PPV برابر با 3/95 درصد و NPV برابر با 5/38 درصد برآورد شد.

    نتیجه گیری

    پروکلسی تونین سرم می تواند مارکری حساس برای تشخیص زودرس پیلونفریت حاد باشد، هرچند موارد منفی آن نمی تواند رد کننده تشخیص باشد.

    کلیدواژگان: پیلونفریت حاد، پروکلسی تونین، DMSA
  • سید مهدی سادات هاشمی، راهب قربانی*، فرید زائری، بهروز کاوه یی صفحه 172
    سابقه و هدف

    حوزه وسیع تغییرات سن یائسگی در کشورمان را نمی توان تنها به تفاوت ماهوی زنان مناطق مختلف نسبت داد، بلکه می تواند به اشکالات متدولوژی نیز مربوط باشد. در نوع خاصی از مطالعات مقطعی سن یائسگی مورد سئوال قرار نمی گیرد و نحوه پرسشگری به گونه ای است که تنها می توان شیوع یائسگی برحسب سن را محاسبه کرد. بنابراین سئوال این است که چگونه می توان الگوی سن یائسگی را از روی شیوع برآورد کرد؟

    روش بررسی

    دراین مطالعه، دو روش که اولی دارای مبنای پارامتری و دومی به صورت ناپارامتری و آزاد مدل است، برای الگوی سن یائسگی و مشخصه های مربوط به آن تشریح شد. هم چنین برای نشان دادن نحوه به کارگیری آنها از داده های طرح پژوهشی «برآورد الگوی سن یائسگی طبیعی و عوامل موثر برآن در استان سمنان» استفاده نمودیم که در آن طی سال 1385، تعداد 3545 زن شهری و روستایی استان سمنان به طورتصادفی انتخاب و یائسه بودن و یا نبودن مورد پرسش قرارگرفت و پس از حذف موارد یائسه شده به صورت غیرطبیعی، 3404 نفر از آنها در مطالعه مشارکت نمودند. درنهایت تعیین شد کدام روش برازش بهتری برای الگوی سن یائسگی طبیعی ارائه می دهد.

    یافته ها

    الگوی سن یائسگی با کمک مدل های خطی تعمیم یافته که مبنای پارامتری دارند و نیز روش ناپارامتری که در آن توزیع احتمال به صورت تجربی برآورد می شود، به دست آمد. هر چند تفاوت زیادی بین مقادیر برآورد شده با مدل های مختلف وجود نداشت، اما مدل لگ-لگ برآوردهای بزرگ تری را نسبت به دو مدل پارامتری لجستیک و پروبیت ارائه کرد و نتایج آن بیشتر شبیه مدل ناپارامتری است. ازبین مدل های پارامتری، بهترین برازش مربوط به مدل لجستیک بود.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد مدل پارامتری لجستیک روش مناسب تری برای برآورد الگوی سن یائسگی باشد که نیاز به تحقیق بیشتر دارد.

    کلیدواژگان: سن یائسگی طبیعی، مدل پارامتری، مدل ناپارامتری، شیوع
  • گیتا اسلامی، سودابه طاهری، سید عبدالمجید آیت اللهی، سولان باقرپور صفحه 178
    سابقه و هدف

    از مشکلات طب جدید با وجود امتیازهای ظاهری آن نسبت به طب سنتی مصرف روزافزون داروهای شیمیایی است که باعث مقاومت دارویی و عوارض جانبی می شود. با توجه به خاصیت آنتی باکتریال عصاره شیرین بیان به منظور مقایسه تاثیر این عصاره با آنتی بیوتیکهای نالیدیکسیک اسید و نیتروفورانتوئین بر باکتری های جدا شده از بیماران مبتلا به سنگ ها و عفونتهای ادراری این تحقیق انجام شد.

    روش بررسی

    تحقیق با طراحی تجربی و بر روی 100 نمونه از بیماران مبتلا به سنگ ها و عفونت های ادراری انجام شد. ریزوم گیاه شیرین بیان 4-3 ساله به روش پرکولاسیون با حلال متانول 85 درصد عصاره گیری شد. حلال به وسیله روتاری تبخیر و به وسیله دستگاه لیوفیلیزه گردید. اثر ضدباکتریایی عصاره با دو روش دیسک دیفیوژن و MIC بررسی و پس از خیساندن دیسک های بلانک در عصاره تام و قرار دادن آنها روی محیط مولر هینتون آگار که باکتری ها با غلظت 5/0 مک فارلند کشت داده شده بودند، به همراه دو دیسک آنتی بیوتیک های نالیدیکسیک اسید و نیتروفورانتوئین هاله های عدم رشد حاصل از دیسک های آنتی بیوتیکی با عصاره تام برحسب نوع باکتری مقایسه گردید. تحلیل آماری بین گروه های آنتی بیوتیکی با آزمون ANOVA و در داخل گروه ها با آزمون Paird t test انجام شد.

    یافته ها

    در آزمایش دیسک دیفیوژن، استرپتوکوک ها و MRSA 100 درصد به عصاره حساس بودند، درحالی که، Ecoli 67 درصد مقاومت و 33 درصد حساسیت متوسط از خود نشان داد. در آزمایش MIC، استرپتوکوک ها و MRSA و انتروکوک فکالیس به رقت 128/1 عصاره و Ecoli به رقت 64/1 عصاره حساسیت از خود نشان دادند. باکتری های کلبسیلا و سراشیا و انتروکوک فاسیوم مقاوم بودند. اختلاف معنی داری بین قطر هاله های عدم رشد بر روی باکتری های گرم مثبت و گرم منفی در کاربرد نالیدیکسیک اسید مشاهده نشد (9/0=p)، در حالی که در کاربرد نیتروفورانتوئین و عصاره اختلاف معنی داری دیده شد (05/0p<).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که عصاره گیاه شیرین بیان می تواند همراه با آنتی بیوتیک ها در درمان عفونت های ادراری کاربرد داشته باشد.

    کلیدواژگان: عصاره گیاه شیرین بیان، باکتری های جدا شده، آنتی باکتریال، باکتری های گرم مثبت، مقاومت آنتی بیوتیکی
  • مریم سادات حسینی، نادره معصومی کاشانی صفحه 182
    سابقه و هدف
    با توجه به شیوع و میزان مرگ و میر بالای توده های بدخیم تخمدانی و اهمیت مارکرها جهت تشخیص زودهنگام آنها و گزارش هایی از نسبتهای گنادوتروپینهای سرم به مایع توده تخمدانی با پاتولوژی توده های تخمدانی و شواهد ناکافی از تحقیقات آن و عدم گزارش تجربی آن در کشور، این تحقیق در بیمارستان امام حسین (ع) از سال 1387 تا 1389 انجام گرفت.
    روش بررسی
    تحقیق به روش مقطعی روی کلیه بیمارانی که با تشخیص توده تخمدانی تحت عمل جراحی قرار گرفتند، انجام گرفت. توده پس از جراحی از نظر نوع توده و پاتولوژی بررسی شد. میزان FSH و LH مایع داخل کیست و سرم بیماران درحین عمل بر اساس تکنیک Microparticle Enzyme Immunoassay در آزمایشگاه بیمارستان امام حسین (ع) سنجیده و نسبت آنها در گروه های چهارگانه پاتولوژی (کیست ساده، خوش خیم، بوردرلاین، بدخیم) با آزمون کروسکال- والیس و بین گروه های دوگانه با آزمون من ویتنی- U مورد قضاوت قرار گرفت.
    یافته ها
    طی مدت مورد بررسی، 100 بیمار واجد شرایط وجود داشت که 79 مورد از آنها توده تخمدانی اپیتلیالی و کیست ساده بودند. شایع ترین توده مربوط به کیست های ساده (1/48 درصد) و به ترتیب اپی تلیالی خوش خیم (27/8 درصد)، بدخیم (16/5درصد) و بوردرلاین (7/6درصد) بود. نسبت FSH سرم به مایع کیست به ترتیب در کیست های ساده 53/8±21/1، اپیتلیالی خوش خیم 50/7±174/9، بوردرلاین 1/5±0/7 و بدخیم 1/9±1/9 بود (0/001>p) و نسبت LH سرم به مایع کیست در کیست های ساده 12/1±26/5، اپی تلیالی خوش خیم 20±29/1، بوردرلاین 2/6±2/3 و بدخیم 2/8±3/7 بود (0/002>p).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد نسبت FSH و LH سرم به مایع کیست می تواند به عنوان مارکری برای توده های تخمدانی باشد. پس از مشخص کردن حد مرزی میزان طبیعی و غیرطبیعی و نسبت ها در توده های فوق، قدرت آنها را در تشخیص توده های تخمدانی پیشنهاد می نماید.
    کلیدواژگان: تومور اپی تلیالی تخمدان، کیست ساده، گنادوتروپین، مایع کیست
  • هانیه ژام، ناصر بلوری، مجید جعفری، آزاده رخشان، محمدرضا راعی، فرید صولت، افشین مرادی* صفحه 187
    سابقه و هدف

    برای تشخیص و افتراق لنفوم هوچکین از سایر لنفوم ها از مارکرهای ایمونوهیستوشیمی به خصوص CD15 و CD30 استفاده می گردد. با توجه به آمارهای متفاوت فراوانی مارکرهای فوق وعدم اطلاع از وضعیت در کشور و به منظور تعیین شیوع ایمونوراکتیویتی برای مارکرهای CD15و CD30 در بیماران ایرانی مبتلا به لنفوم هوچکین کلاسیک این تحقیق انجام گرفت.

    روش بررسی

    تحقیق به روش مقطعی بر روی کلیه بیماران با تشخیص قطعی لنفوم هوچکین کلاسیک صورت گرفت. بیماران بر اساس طبقه بندی WHO در چهار گروه Mixed cellularity، Nodular sclerosis، Lymphocyte rich و Lymphocyte depletion طبقه بندی شدند. مارکرهای سلولی CD15 و CD30 در سلول Reed-Sternberg بر اساس متد monoclonal antibody immunostaining تشخیص داده شد. شیوع هرکدام در نمونه ها تعیین و فاصله اطمینان 95 درصد آن در جامعه ایرانی برآورد گردید.

    یافته ها

    تحقیق بر روی 65 بیمار با میانگین سنی 1/18±9/31 سال انجام گرفت. 28 بیمار (1/43 درصد) مونث و 37 نفر (9/56 درصد) مذکر بودند. مارکرهای سلولی CD15 و CD30 به ترتیب در 50 (9/76 درصد) و 58 (2/89 درصد) بیمار مثبت بود. در 46 (8/70 درصد) بیمار هر دو مارکر مثبت بودند و در 3 (6/4 درصد) نفر هر دو مارکر منفی بود. ارتباط معنی داری میان مثبت بودن مارکرهای مذکور با سن و جنس بیماران دیده نشد (6/0>p).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که نسبت قابل توجهی از بیماران ایرانی مبتلا به لنفوم هوچکین دارای مارکر سلولی CD15 یا CD30 مثبت هستند که می توانند در تشخیص لنفوم هوچکین مفید باشند. با این حال در موارد CD15 منفی و CD30 مثبت بهتر است برای پیشگیری از اشتباه با لنفوم آناپلاستیکanaplastic large cell lymphoma (ALCL) از مارکرهای بیشتری استفاده نمود.

    کلیدواژگان: لنفوم هوچکین، مارکر ایمونوهیستوشیمی CD15، مارکر ایمونوهیستوشیمی CD30
  • مجتبی قدیانی، حمید عطاریان، حمید رضوانی، مهدی تبرایی، طاهره محدث، فاطمه اصفهانی صفحه 191
    سابقه و هدف
    سرطان پستان در زنانی که سطح سرمی تستوسترون بالاتری دارند، شایع تر است و با پیش آگهی بدتری همراه است، اما ارتباط بین تستوسترون سرم و شاخص های هیستوپاتولوژی تومور پستان تا به حال بررسی نشده است. بنابراین در این مطالعه ارتباط بین سطح سرمی تستوسترون و فاکتورهای هیستوپاتولوژی سرطان پستان بررسی شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی، بیماران مبتلا به سرطان پستان که جهت درمان به درمانگاه مدیکال انکولوژی مراجعه کرده و سابقه شیمی درمانی، هورمون درمانی و جراحی تخمدان ها و یا تومورهای دیگر نداشتند، پس از اخذ رضایت وارد مطالعه گردیدند. از بیماران سطح تستوسترون صبحگاهی اندازه گیری شده و شاخص های هیستوپاتولوژی از گزارش پاتولوژی آنها استخراج گردید. در پایان مطالعه، ارتباط سطح تستوسترون و شاخص های هیستوپاتولوژی سرطان پستان بررسی گردید.
    یافته ها
    106 بیمار با میانگین سنی 10±47 سال بررسی شدند. فروانی بیماران پره منوپاز و یائسه به ترتیب 2/63 و 8/36 درصد بود. از نظر پاتولوژی، 50 درصد بیماران در گروه هیستوپاتولوژی نامطلوب بودند. فراوانی تهاجم عروقی (Vascular invasion) 4/46 درصد و فراوانی گیرنده هورمونی مثبت 73 درصد بود. سطح سرمی تستوسترون در گروه هیستوپاتولوژی مطلوب 52/0±56/0 نانوگرم در میلی لیتر و در گروه هیستوپاتولوژی نامطلوب 77/0±70/0 نانوگرم در میلی لیتر بود (4/0=p). هیچ کدام از بیماران سطح تستوسترون بیشتر از طبیعی نداشتند.
    نتیجه گیری
    بین سطح تستوسترون و فاکتورهای پیش آگهی هیستوپاتولوژی ارتباط معنی داری وجود ندارد و سرطان های پستان با شاخص های هستوپاتولوژی نامطلوب، سطح سرمی تستوسترون بالاتری ندارند. بررسی علت پیش آگهی بد در بیماران با سطح تستوسترون بالا در مطالعات دیگری توصیه می شود.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، تستوسترون، پیش آگهی
  • علی اکبر اسماعیلی جاه، محمدرضا بیگدلی، ناصر کمالیان، محمدرضا عباسیان، اسماعیل عظیمی صفحه 196
    سابقه و هدف
    بیماری Gorham، بیماری نادری است که با تخریب پیشرونده استخوان همراه می باشد. اولین گزارش از آن در سال 1838 بوده و تاکنون 175 مورد از این بیماری معرفی شده است. تاکنون علت دقیق بروز این بیماری مشخص نگردیده است. در این مقاله یک مورد از درگیری ستون فقرات کمری به همراه درگیری ناحیه تروکانتریک گزارش گردیده است.
    گزارش مورد: خانم 32 ساله ای که با شکایت درد شدید کمر و پاراپلژی به درمانگاه مراجعه نموده بود، تحت بررسی های رادیوگرافیک و آزمایشگاهی قرار گرفت. یافته های رادیوگرافیک، کلاپس مهره L3 را نشان داد و نیز احتمال وجود یک ضایعه متاستاتیک در L3 و ناحیه تروکانتریک راست مطرح گردید. بیمار تحت جراحی cord decompression و stabilization مهره L3 قرار گرفت. با انجام بیوپسی از نواحی درگیر و مطالعات بافت شناسی، وجود بیماری گورهام تشخیص داده شد.
    نتیجه گیری
    گورهام بیماری نادری است که می تواند ستون فقرات را گرفتار نماید و پاراپلژی ایجاد کند. در این موارد decompression در درمان آن موثر است. همچنین این بیماری همیشه در استخوان های مجاور نیست و می تواند استخوان های دوردست را نیز گرفتار کند.
    کلیدواژگان: بیماری گورهام، استئولیز، آنژیوماتوز
  • رامین ملبوس باف، فریدون عزیزی * صفحه 203
    سابقه و هدف

    تصمیم گیری بالینی موفق، فرایند دشوار و پیچیده ای است که بر اساس شواهد علمی موجود، تجارب شخصی و قوانین و مقررات رایج صورت می گیرد. با توجه به افزایش انفجاری کمی و کیفی شواهد بالینی، ممکن است ما زمان، انگیزه و مهارت کافی برای جمع آوری داده ها، نقد و نتیجه گیری از آنها را نداشته باشیم؛ خوشبختانه مرور سیستماتیک در این امر کمک می کند و به سوالات مشخص بالینی پاسخ می دهد. این مقاله به معرفی مرور سیستماتیک و روش انجام آن می پردازد.

    روش بررسی

    این مقاله نوعی مطالعه مروری است که در آن جمع آوری اطلاعات از طریق جستجو در اینترنت (MEDLINE و Cochrane)، محدود به زبان انگلیسی و بدون محدودیت زمان و با استفاده از کلمات کلیدی systematic review و narrative review صورت گرفت. از بین مراجع، مقالات و کتب مرتبط، مواردی که مولفین صاحب نام و مجرب داشتند و بارها مورد استناد قرار گرفته بودند، انتخاب گردیدند.

    یافته ها

    به طور کلی دو دسته مقاله مروری وجود دارد: مرور نقلی (Narrative Review) و مرور سیستماتیک (Systematic Review). مرور نقلی روشی سنتی است و با توجه به اینکه یک فرایند ذهنی (Subjective) است مستعد خطا و تورش می باشد و فقط درمواردی که شواهد و داده های محدودی موجود باشد، ارزشمند خواهد بود. در مرور سیستماتیک، با شناسایی دقیق، منظم و برنامه-ریزی شده تمام مطالعات مرتبط، می توان نقد عینی تری انجام داد و به مشکلات مربوط به مرور نقلی فائق آمد.

    نتیجه گیری

    در واقع مرور سیستماتیک یک «حلقه حیاتی» مهم بین مطالعات تحقیقی و تصمیم گیری بر بالین بیمار است. بدیهی است برای نیل به این هدفف داشتن یک گروه ورزیده به رهبری یک نفر صاحب نظر (Expert) و داشتن برنامه دقیق و مشخص ضروری است.

    کلیدواژگان: مقاله مروری، مرور سیستماتیک، مرور نقلی
|
  • Mohammad Hassan Bahrami, Seyed Mansour Rayegani, Amin Azhari, Hamid Reza Moghimi, Naser Valaei, Daryoush Elyaspour, Masoumeh Bayat Page 152
    Background
    EMG needling is not a painless procedure. In recent studies it has been shown that a form of lidocaine has the efficacy which is similar to EMLA, for prevention of pain associated with EMG needling. The aim of this study was to evaluate the efficacy of Lidocaine H ointment in alleviating the pain caused by EMG needling. This study was performed on patients referred to Shohadaye Tajrish Hospital for EDx study in APR 2009- APR 2010.
    Methods
    A double blinded, placebo controlled study was performed in 47 adult patients (94 lower limbs) to compare the pain of EMG needling into the tibialis anterior muscle after application of lidocaine-H ointment or placebo. Pain scores were obtained by using visual analog scale (VAS). Experimental and placebo groups were compared with Mann-U-Whitney and Chi-square tests.
    Results
    The study was performed on 47 patients, 38.3% male & 61.7% female, mean age being 45.5 ± 16.4years. Median VAS score was 4.66 ± 2.14 vs. 6.11 ± 2.07, (P<0.05). 51.1% of patients in experimental group as compared to 21.3% in controls reported mild pain (VAS < 4), (P<0/01).
    Conclusion
    It seems that lidocaine-H ointment has beneficial effects in prevention of the pain associated with EMG needling.
  • Seyed Mansour Rayegani, Masoumeh Bayat, Mohammad Hassan Bahrami, Daryoush Elyaspour, Amin Azhar, Naser Valaei Page 157
    Background

    Myofascial pain syndrome of upper trapezius muscle is common; reports about successful treatment with dry needling and physical therapy have been published. This study was performed with the objective of comparing the efficacy of these two treatment modalities in relieving the symptoms in patients with myofascial pain in the trapezius referred to the Physical Medicine and Rehabilitation Center at the Shohadaye Tajrish Hospital from Apr 2009 to March 2010.

    Methods

    It was a randomized controlled trial performed on 28 patients. After matching age, sex, duration of symptoms, pain severity, pain pressure threshold of trigger point and quality of life measures, subjects were randomly put in to subgroups of case (dry needling) or control (physical therapy). One week and one month after receiving treatment, outcomes and intra and inter group changes in pain severity, pain pressure threshold of trigger point and quality of life measures were evaluated and compared.

    Results

    28 subjects in two 14 patients groups took part in this study. After one month of both physical therapy and dry needling, there was a decrease in resting, night and activity pain levels, (p<0.05). Pain pressure threshold of trigger point, scores of physical functioning, role limitation due to physical problems, social functioning and bodily pain were improved (p<0.05). Results were similar in the two groups, (p<0.4).

    Conclusion

    It seems that both physical therapy modalities and dry needling have equal effect in decreasing myofascial pain of upper trapezius muscle.

  • Hedayatollah Shirzad, Mahbubeh Yousefi, Sorayya Ghasemi, Maryam Shirzad, Seyfollah Borjian Broujeni, Mahmud Rafiian Page 164
    Background

    Stress gradually suppresses the immune system making the body susceptible to various diseases. The aim of this study was to show the effects of cold and immobilization stress on growth of malignant cells in Balb/c mice.

    Methods

    In an experimental study which was carried out in the Molecular & Cellular Research Center of Shahrekord University of Medical Sciences in 2008, 3 groups of 10 Balb/c mice were selected to investigate the effects of cold stress and immobilization stress on growth of WEHI – 164 fibrosarcoma cells in groups of 10, Balb/c mice. Each mouse was injected with tumor cells subcutaneously in the chest; for 2 hours/day mice in group 1were subjected to cold stress and mice in group 2 were immobilized; the control group received tumor cells with no stresses. Tumor sizes were measured every two days and case groups were compared with the control group.

    Results

    Results showed that the tumor sizes in stressed mice were significantly different from controls. After 14 days of tumor inoculation, mean tumor size in mice subjected to cold stress and immobilization was 31.99±2.61 and 37.13±3.51cumm respectively, but in the control group the mean tumor size was 18.15±3.09 cumm, (p<0.05).

    Conclusion

    Results in this study showed that cold and immobilization stresses increase the growth of WEHI-164 tumor cells.

  • Ali Asghar Halimi Asl, Majid Jafari, Mostafa Sharifian, Mohammad Taghi Tabatabaie, Azanollah Azargashb Page 168
    Background

    In the absence of specific symptomology in children, the early diagnosis of acute pyelonephritis is a challenge, particularly during infancy. This study was performed to evaluate the diagnostic utility of serum procalcitonin levels in children with acute pyelonephritis.

    Methods

    Serum procalcitonin was measured with a rapid, semi-quantitative immune-chromatographic test in 56 children who presented with symptoms of UTI; a level >0.5 ng/mL was considered abnormally elevated. A DMSA scan was done on all cases and the procalcitonin levels were compared with the DMSA study; positive and negative predictive values, (ppv & npv), were determined.

    Results

    The procalcitonin test was positive in 43 of the 49 patients with a positive DMSA scan; p.p.v. of the procalcitonin test was 95.3%; n.p.v was 38.5%.

    Conclusion

    Procalcitonin test may be utilized as a sensitive marker for early diagnosis of acute pyelonephritis.

  • Seyed Mehdi Sadat Hashemi, Raheb Ghorbani, Farid Zaeri, Behrouz Kavei Page 172
    Background

    Various studies have shown the age changes of menopause in Iran, in a relatively wide area, approximately from 46 to 51 years. This broad range of the changes can attribute not only to the essential difference between women of different regions, but could also be related to methodological problems. Because the model of menopause age could be estimated by cohort or a cross-sectional survey; that each has advantages and disadvantages. On a special type of cross-sectional studies, the target is only the status of menopause for each woman, such that the prevalence of menopause can be calculated in each age group. Therefore, how one can estimate the pattern of the age at menopause using the prevalence data?

    Methods

    For estimating the patterns of the age at natural menopause and its characteristics, parametric and non-parametric methods are introduced and the data from the survey:" Estimating the pattern of the age at natural menopause and its effective factors in Semnan" are used to illustration of the methods. In that survey, during the year 2007, Total number of 3545 urban and rural women were randomly selected and their status in terms of menopause or not asked, then by excluding abnormal menopause, 3404 of whom have participated in the study. Finally, it was determined which procedure provides better natural menopause age model.

    Results

    The pattern of menopause age obtained with the help of generalized linear models (GLM) with parametric base and non-parametric method in which the probability distribution is estimated empirically. Although there were not many differences between the estimated values in the different models, but the log - log model had greater estimation than two-parametric, logistic and probit, models and its results were more like non-parametric model. Among parametric models, logistic model had the best fitting.

    Conclusion

    It seems, logistic model is more appropriate than other models to estimate the pattern of the age at natural menopause, although further research is needed.

  • Gita Eslami, Soudabeh Taheri, Seyed Abdolmajid Ayatollah, Soolan Bagherpour Page 178
    Background

    Although current medicine has some advantages compared with traditional medicine, one of its important problems is overuse of chemical drugs that leads to drug resistance and side effects. According to antibacterial effects of Glycyrrhiza glabra extracts, this study was conducted to Compare effects of Glycyrrhiza glabra and nalidixic acid and nitrofurantoin on isolated bacteria from urinary tract infections and stones

    Methods

    This is an experimental study was done on 100 patients with urinary tract infections and stones. Glycyrrhiza glabra extract was taken from risome of 3- or 4- year herb by method of perculation with methanol 85% solvent. Solvent was vaporized by rotary and lyophilized. Antibacterial effects of extract, nitrofurantoin and nalidixic acid were evaluated by two methods of disc diffusion and MIC. Statistical analysis was performed by ANOVA and paired t- test.

    Results

    In disc diffusion, 100% of Streptococcus and MRSA and 33% of E.coli were susceptible to Glycyrrhiza glabra extract. In MIC, Streptococcus, MRSA, Enterococcus fecalis in 1:128 dilution, and E.coli in 1:64 dilution of Glycyrrhiza glabra extract were susceptible. Klebsiella, Serattia, and Entrococcus facium were resistant. Diameter of no growth of bacteria among gram positive and negative bacteria were significantly different in Glycyrrhiza glabra extract and nitrofurantoin groups (p<0.05), and was non significantly different in nalidixic acid group (p=0.9).

    Conclusion

    It seems that Glycyrrhiza glabra extract with antibiotics can be useful in the treatment of urinary tract infections.

  • Maryamossadat Hosseini, Nadereh Masoumi Kashani Page 182
    Backgraound: Regarding the prevalence and high mortality rate of ovarian cancers, importance of markers to determine ovarian malignancies earlier, considerable experimental evidence about serum Gonadotropins to cyst fluid ratio with pathology of ovarian tumors and finally not enough experiments in our country, the present study was performed in Imam Hossein hospital between 2008 and 2010.
    Methods
    This study was cross-sectional and performed in patients operated because of ovarian mass. Their serum samples and cyst fluid obtained at the time of laparatomy and histopathologic diagnosis was established after removal of the tumor. FSH and LH concentration were measured in serum and tumor fluid based on Microparticle Enzyme Immunoassay technology in Imam Hossein laboratory. Ratios of them were determined in four pathologic groups (simple cyst, benign, borderline and malignant) and statistical comparison was done with the Kruskal-Wallis and Mann-Whitney U-test.
    Results
    We studied 100 patients with ovarian mass but pathology of 79 patients was epithelial tumors and simple cysts. The most common mass were simple cysts (48.1%) and then benign tumors (27.8%), malignant tumors (16.5%) and borderline tumors (7.6%). Serum FSH / tumor fluid ratios were in simple cysts (21.1±53.8), benign tumors (50.7±174.9), borderline tumors (1.5±0.7) and malignant tumors (1.9±1.9) (P<0.001) and serum LH/tumor fluid ratios were in simple cysts (12.1±26.5), benign tumors (20.0±29.1), borderline tumors (2.6±2.3) and malignant tumors (2.8±3.7) (P<0.002).
    Conclusion
    Our findings suggest that serum gonadotropins / tumor fluid ratio can be used as a tumor marker for identification of ovarian tumors. Also serum gonadotropins / tumor fluid ratio could be of value in differential diagnosis of ovarian tumors after determination normal and abnormal cut off point and ratios of them.
  • Hanieh Jam, Naser Bolouri, Majid Jafari, Azadeh Rakhshan, Mohammad Reza Raie, Farid Solat, Afshin Moradi Page 187
    Background

    Hodgkin's lymphoma (HL) is a curable lymphoid malignancy. Different Immunohistochemical markers specially CD15 & CD30 are used to diagnose HL and differentiate it from other lymphomas including anaplastic large cell lymphoma (ALCL); regarding different reports on the frequency of immunoreactivity for these markers in the literature and lack of information in this regard in Iran, this study is carried out in Iranian Hodgkin’s lymphoma patients to determine the frequency of these markers in Iranian HL patients.

    Methods

    A cross sectional study is carried out on all patients with definite diagnosis of classic Hodgkin’s lymphoma in studied hospitals. Patients were classified according to WHO classification into: mixed cellularity, nodular sclerosis, lymphocyte rich and lymphocyte depletion subtypes. CD15 & CD30 immunophenotype were detected by monoclonal immunostaining method. The frequency was determined in each group and C.I. (confidence interval) was calculated for Iranian population.

    Result

    The studies carried out on 65 patients. Mean age was 31.9±18.1 years. 28 (43.1%) patients were female and 37 (56.9%) were male. CD15 and CD30 was positive in 50 (76.9%) and 58 (89.2%) respectively. Both markers were positive in 46 (70.8%) and were negative in 3 (4.6%). There was no significant relationship between CD15 and CD30 immunostaining and age and gender (p<0.6).

    Conclusion

    It seems that there is a high frequency of immunostaining for CD15 or CD30 in Iranian Hodgkin’s lymphoma patients. These markers are useful in diagnosis of Hodgkin’s lymphoma. However, in CD15 negative, CD30 positive cases, it is better to use additional markers for avoiding misdiagnosis as anaplastic large cell lymphoma.

  • Mojtaba Ghadiani, Hamid Attarian, Hamid Rezvani, Mahdi Tabaraie, Tahereh Mohaddes, Fatemeh Esfahani Page 191
    Background
    Breast cancer is more common in women with high serum testosterone level. Few studies showed that high level of serum testosterone is associated with poor prognosis. The association of testosterone level with histopathological findings has not been studied yet. In this study we investigated this association.
    Methods
    Patients referred to a medical oncology clinic with no history of previous chemotherapy, hormone therapy, oophorectomy, or other cancers enrolled in the study. Morning serum testosterone was checked. Histopathologic findings were extracted from pathologic reports. Relationship between testosterone level and histopathologic types was analysed.
    Results
    106 patients were studied whose mean age was 47±10 years. 63.2% of our patients were premenopausal. Histopathologic factors were unfavourable in 50%. The rate of vascular invasion was 56.4% and 73% were receptor positive. Mean level of serum testosterone was 0.56±0.52 ng/ml in patients with favourable histopathology and 0.70 ±0.77 ng/ml with unfavourable histopathology (p<0.4). No testosterone level was above normal range.
    Conclusion
    There was no relation between serum testosterone level and histopathologic findings; viz. serum testosterone level was not higher in breast cancers with unfavourable histopathologic factors. So we need to conduct more studies to figure out the reasons for the poor prognosis observed in patients with higher levels of serum testosterone.
  • Ali Akbar Esmailijah, Mohammad Reza Bigdeli, Naser Kamalian, Mohammad Reza Abbasian, Esmail Azimi Page 196
    Background
    Gorham’s disease is rare and is associated with progressive bone destruction. The first case was reported in 1838 and until now 175 cases with Gorham's disease have been reported in the literature. In this article a patient with concurrent involvement of lumbar spine and trochanteric region is reported. Case report: A 32 years old woman with intensive back pain and paraplegia was admitted to our center. Radiological and laboratory studies were done. Spinal x-rays revealed L3 collapse and a potential metastatic lesion in L3 and trochanteric region. Patient underwent cord decompression and stabilization of the spine and biopsy was done. Histological studies demonstrated that the lesion is due to Gorham's disease.
    Conclusion
    Gorham’s disease can involve spine and cause paraplegia and in this conditions, decompression can be helpful. Also, our case portrayed that this disease can involve distant bones concurrently.
  • Ramin Malboosbaf, Fereidoun Azizi Page 203
    Background

    Successful clinical decisions are the outcome of a complex process. In making them, we draw on information from scientific evidences, our personal experience and external rules and constraints. Considering that the explosive increase in the amount and quality of the scientific evidence that has come from both the laboratory bench and the bedside, we may lack the time, motivation, and basic skills needed to find, critically appraise, and synthesize information. Fortunately, systematic reviews help us and answer sharply defined clinical questions. This article deals with two questions; a: what is a systematic review and, b: how should we organize it?

    Methods

    We searched MEDLINE database with search terms of systematic review and narrative review, restricted to English language, without time limitation. Then we selected those articles written by renowned experts.

    Results

    There are two types of review articles: narrative review and systematic review. Narrative review has been the conventional method for writing review articles; since it is subjective, it may be subject to error and bias; in areas where there is lack or paucity of evidence, the narrative review may still be the best writing method. Systematic review is the precise, systematic and classified method of reviewing the existing data and evidences. It is objective, constructive and comprehensive and has much less error and bias than the narrative review.

    Conclusion

    Systematic reviews are thus a vital link in the great chain of evidence that stretches from the laboratory bench to the bedside. It is absolutely essential for targeting these goals, for writing a systematic review, a fully trained team with an expert leader and a precise protocol is essential.